Direktlänk till inlägg 15 oktober 2009

Missnöjd, tveksam och kritisk.

Av /A - 15 oktober 2009 16:19

Hrrrm...både jag och flera av mina medstudenter är både missnöjda, tveksamma och kritiska till programmet vi läser nu. Eller rättare sagt till fortsättningen på det. Samtidigt som vi har otroligt kul tillsammans, och det vi läser är till större delen är intressant, så skjuter det ändå lite förbi mål. Eller rätt mycket förbi mål, egentligen.


Saken är den att vi är ett gäng studenter som alla fått just förmågan att uttrycka oss väl i ord i gåva, och åtminstone de flesta av oss sökte programmet eftersom det här är vad som utlovades:

"Inom programmet kombineras teoretiska studier med praktiska, där dina färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation tränas. Utbildningen passar alltså dig som är intresserad av litteratur och litterärt skrivande, men också dig som är intresserad av t ex politisk kommunikation eller marknadskommunikation. Dessutom passar utbildningen både för dig som vill ha en bas för egen kreativ kommunikativ verksamhet och för dig som är mer intresserad av forskning, analys och kritik".


Now, under våren läste vi flera kurser där vi lärde oss en massa matnyttigt. Talskrivning, talövningar, retorikens grunder osv. Jättebra. Nu i höst har vi hållit flera tal, och läst 2100 års historia kring retorikens utveckling, där vi ska göra jämförelser mellan de olika figurerna vi läst om. Talkursen är rolig, men vi lär oss inte så mycket nytt där just nu, tyvärr. Och retorik B...seriously, på vilket sätt har vi nytta av att kunna göra en jämförelse mellan Platon och Cicero, om vi inte ska forska eller undervisa i ämnet sen? Vilket de flesta ju faktiskt inte ska.


Våra färdigheter i skriftlig kommunikation har än så länge inte tränats mer än under den korta kurs vi hade i våras, där vår egen kreativitet kom till användning i ytterst liten skala. Den här hösten blir det ingenting sådant - inte ens under B-uppsatsen, eftersom det är stor skillnad på att göra ett eget kreativt arbete, och att skriva en B-uppsats utifrån de kriterier som gäller där för. Sen kommer våren, med litteraturvetenskap. Och jävlar i havet, vad vi kommer få läsa. Och göra textanalyser. Men utrymme för att utveckla sitt eget kreativa skrivande? Icke. Samma sak nästa höst. Och terminen därefter kan man ta lite olika valbara kurser, och har man tur, så kanske man kan hitta nån kurs där man får skriva lite. Sen blir det retorik C, och uppsatsskrivande den sista terminen. Det håller inte. Man kan inte utlova att studenterna ska få utveckla sitt kreativa skrivande, och sen visar det sig att det dröjer två år in i utbildningen innan vi KANSKE kan få göra det. Under én termin, på sin höjd. Ajabaja.


Faktum är att de inte håller vad de lovar. Ja, vi får lära oss grunderna i retorik, vi får lära oss tänka kritiskt både vad gäller actio och övriga komponenter i andras skrivande, vi får titta på politiker och hur de gör, och vi får en oerhört grundlig historisk införing både inom retorik och litteratur. Men det egna kreativa skrivandet uteblir i stort sett helt. Det innebär att inför vårterminen kommer vi bara vara lite drygt en handfull studenter som blir kvar. Det i sin tur innebär att ca 75% har klivit av utbildningen sedan vi började förra vintern! Det är INTE bra. Varken för institutionen eller för oss studenter.


Jag känner mig jävligt tveksam just nu till hur jag ska göra. Visst är litterturhistoria intressant, och flertalet av de böcker och författare vi ska läsa nästa termin finns redan i min bokhylla. Problemet är bara att det känns som om jag ska lägga ett helt års studiemedel på att läsa texter jag redan läst, göra textanalyser - vilket jag hatar och inte ser någon poäng med, bara för att plocka på mig poäng. Lär jag mig något vettigt av det? Ytterst tveksamt. För vad ska jag egentligen använda ett års studier där jag i huvudsak gjort textanalyser till? Varken jag eller någon annan i vår klass har för avsikt att bli kulturkritiker. Vi är skribenter.


Om jag ska gå vidare och forska inom området, så kan det finnas en poäng i att fortsätta för min del. Men samtidigt har jag inte tänkt den tanken därför att det är vad jag allra helst vill bli när jag blir stor. Jag är skribent. Men jag är en skribent som ser till att säkerställa min inkomst och mina möjligheter att försörja mina barn genom att ta en gedigen utbildning, som ligger så nära som möjligt det område jag har mitt största intresse: Skrivandet. Och faller skrivandet bort helt och hållet, så börjar jag tappa gnistan och ifrågasätta institutionen och det de har utlovat. Förstår ni?


Så jag är tveksam. Ytterst tveksam. Inte blir det lättare av att det här är det tredje programmet jag läser nu...att kliva av känns inte som en valmöjlighet. Men samtidigt vill jag inte investera en massa studiemedel på något som inte ger mig något annat än en fancy titel. Jag studerar ju faktiskt för att lära mig något.


Hur fan ska man göra? Jag vill ju ha skrivandet också, inte bara sitta och traggla en massa irrelevanta saker i åratal. Fan, fan, fan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av /A - 1 januari 2012 10:48

Kära blogg, jag vet att jag har försummat dig under lång, lång tid. Men jag har liksom inte haft varken ork eller lust att skriva på länge.   2011 var ett tungt år. Gick tillbaka igår och skummade igenom gamla inlägg, och såg hur året utvecklade ...

Av /A - 2 augusti 2011 21:32

Jag har både svårt att hinna med saker och ting numera, och svårt att orka med. Och nu, när jag dessutom har två bloggar, så är det verkligen svårt att hinna med. Jag skriver nu även på http://rhetorica-galactica.bloggplatsen.se/ , som är en "publik"...

Av /A - 22 juli 2011 04:12

Jag har ju sovit hela dagen, så nu inatt har det inte blivit mycket sömn. Istället har jag repat upp mohairtröjan jag stickade i vintras, som blev på tok för stor, och börjat sticka den i en storlek mindre, i sällskap av fjärde säsongen av Sex and th...

Av /A - 21 juli 2011 19:14

Så. Idag blev jag opererad. Sov inte särskilt mycket inatt, var så rädd att försova mig, så jag har vilat mycket idag. Fick vänta ända till kl 11 innan det blev min tur, så jag sov större delen av förmiddagen efter att jag hade fått en säng. Sen sov ...

Av /A - 20 juli 2011 20:09

Imorgon är det dags. Då ska jag in på Ackis tidigt på morgonen för en mindre operation, där de ska gå in i livmodern och ta prover inuti livmodern samt livmoderhalsen för att utesluta cancer. Det känns rätt så lugnt fortfarande och just nu är det job...

Skapa flashcards